School of Sufi Teaching

Школа суфійського вчення, Україна

Навчання вченням орденів Накшбанді, Муджаддіді, Чішті, Кадирі та Шадхілі

Support the Sufi School
Sufi School is a non-profit charity involved in creating awareness about Sufism and providing authentic Sufi teachings to sincere seekers.

All the teachings are given free of cost and students are not charged for attending our weekly gatherings for teaching, mentoring, discussions and group practices.

Our activities are carried out through voluntary donations. We request you to donate generously to support our work. Any amount of donation to help us to continue this good work will be appreciated and thankfully accepted.

PayPal
Use PayPal to send a donation to the School of Sufi Teaching. You can also add a payment reference.

If you don't have a PayPal account, use this link to make a donation via credit card.

Wire transfer
For transfers in the UK (in GBP) use the details below.

Name: The School of Sufi Teaching
Account Number: 11397222
Sort Code: 40-03-16
Bank: HSBC UK

International transfers
Preferred option for cheap international transfers: Send money to our WISE account.

Духовна близкість (Нісбат)

Слово «нісбат» в перекладі з арабської означає спорідненість або зв’язок між двома людьми. У Суфійській термінології – це духовна спорідненість, що розвивається між Богом і людиною. Суть Суфізму полягає в тому, що людина має розвинути в собі деякі якості чи чесноти до такої міри, щоб вони повністю пронизали її єство.

Коли така якість стає невід’ємною частиною людини, це можна назвати духовною спорідненістю. Метою Суфійських пошуків є досягнення цієї духовної спорідненості.

Існує багато різних видів спорідненості: стати ближчим через красу у вчинках; наближення через чистоту; близькість через сильну любов; близькість через духовний екстаз; близькість через єдність; близькість через мир (спокій) та близькість через пам’ять та інші. 

Однак було б неправильно вважати, що цю спорідненість можна здобути лише за допомогою Суфійських практик. Вправи є лише засобом для їх досягнення. Насправді це Божий дар, який Він дарує тому, кому забажає, без огляду на духовний родовід. У цьому відношенні висловлювання Хазрата Хваджа Бахауддіна Накшбанді (нехай буде задоволений ним Аллах) є найбільш вичерпним. Хтось запитав його про святих з його роду, і він відповів,

«Я досяг Бога не через святих у моєму роді. Потяг до Бога було даровано мені, і саме це мене привело до Нього».

Супутники (нехай буде задоволений ними Аллах) та послідовники Пророка (мир йому і благословення Всевишнього), які прийшли пізніше, зазвичай досягали духовного зближення різними шляхами. Послідовність і регулярність у виконанні п’яти обов’язкових щоденних намазів, добровільні молитви, постійне прославляння Бога, читання Священного Корану, пам’ять про смерть і страх Судного дня призводили до того, що якість близькості до Бога вкорінювалася в їхніх серцях. Цю близькість вони оберігали до кінця свого життя, бо це той самий шлях, що пройшов від Пророка (мир йому і благословення Всевишнього) до Шейхів різних орденів.

Total
0
Shares
Попередня стаття

Духовна Трансмісія (Таваджух)

Наступна стаття

Медитація (Муракаба)

Related Posts
Детальніше

Духовна Трансмісія (Таваджух)

Багато вчених вважають три обійми ангела Гавриїла (мир Йому) під час першого одкровення Пророку (мир йому і благословення Всевишнього) формою духовної трансмісії (трансмісія – духовна передача). Ми можемо зробити висновок, що те знання, яке Гавриїл (мир Йому) приніс від Бога,…
Детальніше

Практики

Метою Суфізму є розвиток певних шляхетних якостей, таких як очищення власної душі, моральне виховання та досягнення стану щирості (іхсан), коли дії виражають прекрасне, близькість до Бога, пізнання духовних таїнств (ма’рифат), зникнення (фана) та перебування у Бозі (бака). Якщо стисло, то…
Детальніше

Тонкі центри свідомості (Лата’іф)

Зазвичай вважається, що в тілі людини є лише один центр свідомості – розум чи мозок. Але Суфії попередніх століть завдяки духовним практикам відкрили додаткові центри тонкого сприйняття, чи внутрішні органи почуттів, названі лата’іфами (форма однини – лата’іф). Згодом, завдяки інтуїтивному…
Детальніше

Медитація (Муракаба)

Досвід, накопичений за століття демонструє, що Суфійська медитація (муракаба) веде до всіх етапів досконалості. З цієї причини, хоча Шейхи нашого ордену також виконують зікр (згадування Бога), даруд (прохання про благословення Пророка ﷺ) і рецитації, муракаба є найважливішою складовою їхньої внутрішньої…